Winterfresh

IMG_0028-1Pao je prvi sneg! Njega sam ima već mesec dana jer nema zimske čarolije bez snega! Nisam napravio sneška belića, nisam pravio ni anđele u snegu niti se grudvao… uzjahao sam svoje sanke i krenuo da proživim zimsku bajku! Pod sankama naravno mislim na XTa a pod zimskom bajkom – naravno Winterfresh OFF-road!

Željan prave vožnje samo sam se toplo obukao i uzjahao XT i krenuo u najbliži OFF koji znam, teren oko Morave! Sneg sa puteva su čistili te je vožnja kao i svaka druga! Pri silasku sa puta prvo primećujem da nema tragova u snegu, prekrivač je čist i ravan! Za sve postoji prvi put! Lagano u prvu da se upoznamo sa terenom jer ovo je prvi sneg ove godine i prvi sneg sa ovim motorom.

Vožnja po snegu je slična vožnji po blatu, samo se lakše vozi. Lepi se i sneg kao i blato za točkovo ali je sneg lagan i ne zaglibljuju se točkovi! Vozim traktorskim putem sa kolotrazima i to dosta pomaže u vožnji, ne dozvoljavaju da točak preterano isklizne i izbaci iz ravnoteže ceo motocikl. Kao vožnja po šinama, samo par brojeva većim šinama pa je vožnja vijugava!

U većini kolotraga se zadržala voda koja je od minusa zaledila pa pri prolasku led puca i krcka i taj zvuk je glasniji od auspuha! Sećam se da sam kao mali zimi obuvao gumene čizme i lomio led po barama! Nije bilo nijedne bare zimi u krugu od kilometar od moje kuće a da nije polomljen led. A bilo je mnogo bara jer je moja kuća bila poslednja u selu i svuda oko nje samo njive i ti famozni traktorski putevi! I sada, posle više od 20 godina mi je to ponovo interesantno!

Neke su bare pliće i manje a bogami ima ih i po nekoliko metara dugih! Ode dugačke su po pravilu i duboke! Neke su me baš iznenadile dubinom, no za XTa to ne predstavlja nikakav problem!

IMG_0020Kao i svaka igra, vremenom dosadi pa skrećem sa puta malo preko livada… Sada je sasvim drugačiji osećaj! Može da se vozi i sa jačim gasom! Pazi kad hoće i u drugoj brzini! Pa ovo je stabilno! Ajmo treća! E, to je već bilo na granici mojih sposobnosti a i njiva se savršavala a sledeća njiva je poorana pa mogu samo da zamislim kakva bi to vožnja bila!

Dosta je bilo vožnje po „urbanoj“ sredini, upućujem se prema Moravi i nasipu od poplava! Tu je prečica i odmah iza nasipa počinje „divljina“! Dolazim do nasipa, jeste strmo al ajd da probam! Popeo se skoro do vrha, taman da prednji točak pregazi i motor staje. Mislim, motor radi ali radi u mestu! Stiskam kvačilo i nizbrdo u rikvec!

HM, da probam još jednom! Neće! Ajd još jednom! Ma nisi ti uporniji od mene, svakako nisi luđi! To se ja svađam sa nasipom! Hm, da probamo iz zaleta! Da probamo iz većeg zaleta! Da probamo po novom snegu, jer se jednu stazu več iskopao i iskopao rupu pri vrhu u koju zadnji točak upadne pa neće motor ni nazad da se vrati! Da probamo ukoso! E, tu sam malko pogrešio! Nikako ukoso jer ćete završiti na boku!

IMG_0022-1 IMG_0024 IMG_0026

Čistim sneg sa sebe i razmišljam šta mi je činiti! Setim se starog trika i ispustim zadnju gumu! Dođem da ispustim prednju al ne leži vraže! Zeledio ventil!

Nikako da odvijem! Ponovo se češkam po kacigi pa se stim omiljenog hobija mog psa kada dođem sa vožnje! Nisam slikao al je upalilo! Jedan savet, onako usput – Ne jedite žut sneg!

IMG_0030-1Sa ispuštenim gumama, bez zaleta očas posla sam se popeo! Kažu pametniji popušta al ja volim da verujem da sam ga nadmudrio!

Dalje se vozim kroz neke šumarke, udaram u granje koje strese po nekoliko kilograma snega ne mene! Što je još gore, pregazim neku granu koja se okrene pa poskoči i baci sneg sa zemlje na mene i udari po nozi!

Kada naiđem na granje svijeno pod teretom snega, savijem glavu kako mi ne bi sneg leteo u oči! To se pokazalo kao velika greška! Savijem ja tako glavu kroz silno neko granje, od nadstrešnice ne vidim daleko napred, samo prednji točak! Kad sam podigao glavu ja idem pravo u Moravu! Stiskam kočnice al motor i dalje kliza, opustio sam se previše pa išao malo brže!

Vidim ja da neću stati te cimnem governalu udesno i spremim se za pad! To je bio jedini način da se zaustavim! Prednji točak je već uhvatio strmu nizbrdicu za put bez povratka po ovim temperaturama i dubini Morave na tom mestu! Zamalo da bude: „A di je moj moped?“

IMG_0031Zadnja kočnica je odradila posao al ne zato što sam je stiso već zato što se zabila nožica u zemlju!

Tresem sneg sa sebe i vidim da je i desni štitnik za ruke puko! Levi mi je puko dan ranije, kada sam se po njivi pored kuće vozio u krug dok je još pada sneg. Padnem i ja sa snegom i pukne levi štitnik! Izgleda da se plastika od hladnog vremena ukrutila i izgubila elastičnost! Šta da se radi, polomim ostatke plasika da mi se ne bi zabili u dlanove ako ponovo padnem!

Ostanem malo na obali da uhvatim daha jer treba sada motor okrenuti!

Otprilike hvatam pravac za kuću al ima dosta još da se vozi! Dosad sam se već umorio jer je naporno stalno menjati balans i kontrirati governalu kada počne da kliza prednji točak! A kliza stalno, nije prednja guma koju imam za vožnju po snegu, treba da se zameni!

Malo se odmorim al umor brzo stiže! Olenjio sam se zadnjih dana, nisam išao dugo na OFFroad vožnje pa izgubio i ono malo kondicije što sam imao!

Polako se približavam civilizaciji! Počinju prve kolibe, vikendice, improvizovane klupe za izlete! Koristim jednu za postolje za aparat i da malo predahnem!

Nastavljam dalje! Stižem do krivine gde se opraštam od Morav i slikam za uspomenu!

IMG_0039-1

Ne verujem da ćemo se skoro videti! Do proleća ili barem dok ne kupim neku ozbiljniju prednju gumu koja ima više gripa po ovakvoj podlozi!

Do kuće stižem na auto-pilotu! Čim sam se dohvatio asfalta stiso po gasu da stresem što više snega mogu! Čak sam probao malo i da točkarim, ni to nije problem!

Kući sam kao i svaki put stigo umoran i potpuno mokar ispod jakne! Zavukao se u toplu kadu, leškario jedno pola sata, napisao ove redove na brzinu, još samo da pojedem nešto i mogu da idem na spavanje – današnji dan sam ispunio!

    

Zaključeno je komentarisanje.