SAJAM: Motopassion

Od 8. do 14. marta 2010. u Halama Beogradskog sajma održava se u sklopu BG CAR SHOW sajma i sajam motocikala i opreme. Dvotočkaši su dobili udarnu halu 3 dok se oprema i deo dvotočkaša smestio i u narednu međuhalu. Prvi utisci su uglavnom fascinantni za prosečnog ljubitelja motocikala, kao i za sve one koji samo informativno posećuju ovaj sajam, ali kada je reč o pasioniranim ljubiteljima motocikala i onih koji namenski dolaze da pogledaju novitete a već su relativno duboko zagazili u motociklizam, fascinacija se vezuje uglavnom za nedostatke.

Naravno, najveći hendikep je polovično nastupanje dalekoistočne Velike četvorke, jer su se predstavili samo združena Yamaha i Suzuki, dok su ljubitelji Honde i Kawasakija mogli samo da razočarano posmatraju konkurentske modele. Promene na tržištu eliminisale su kuću Rodić kao uvoznika i dilera Yamahe, pa su se ovaj put predstavile druge dve kuće koje će u narednom periodu braniti boje ovog proizvođača na domaćem terenu. Na malo neuobičajen način predstavili su se i najsnažniji stubovi odbrane Yamahinog Brenda na domaćem tržištu, svetski tim Soko/Hrabro srce koji su Yamahama obišli svet i koji su te mašine izložili na štandu NIS-a, ali su time zaokružili predstavljanje ovog proizvođača kod nas. Suzuki je izložio najbitniji deo svoje ponude i zastupio sve što se očekuje videti ove sezone na ulicama.

Izostanak BMW-a je verovatno i najveće sajamsko razočarenje jer ovaj bavarski proizvođač pleni ne samo svoju stalnu publiku i vernu klijentelu modelima koji naprosto pretiču jedan drugoga u svemu, već i sve one za koje je BMW jedan od sinonima za motocikle, bez obzira što su svoje poverenje poklonili nekom drugom proizvođaču.

Sa druge strane, prijatno iznenađenje priređeno je predstavljanjem nekoliko modela Moto-guzzi-ja o čemu je zaseban prikaz postavljen na sajt.

Husquarna i KTM, sa svojim modelima kojima nimalo ne leži ravan i čist tepih ispod njih jer su očito konstruisani za neke druge podloge, definisali su poziciju off-road modela u ne baš jakoj konkurenciji uglavnom kineskih proizvođača. KTM je tom priliom predstavio i formulu, najatraktivniji eksponat na svom štandu.

Triumph je zablistao modelima koje će cena verovatno odbiti od najšireg dela kupaca, ali prema izloženom i viđenom, onaj deo kupaca koji se odluči za ovog proizvođača, nimalo ne mora brinuti o atraktivnosti prilikom svakog pokretanja svog ljubimca. Naprosto, sve odiše elegancijom, snagom i tradicijom u proizvodnji motocikala. Čista desetka, kako bi se reklo u oceni umetničkog dojma nastupa.

Kineski proizvođači zastupljeni su na raznim štandovima, manje ili više uspešno, ali pada u oči da se glavni domaći distributeri, Keeway i Kinroad motocikala, nisu pojavili. Nažalost, verovatno najkvalitetniji brend iz Kine do sada predstavljen kod nas, ponovo sumanutom poslovnom politikom uvoznika, Quingqi, stidljivo se predstavio samo na štandu nekadašnjeg servisera ovih motocikala, B&T Nedeljković koji očito taktizira čekajući rasplet agonije koju već više od godinu dana kreira i produžava dosadašnji novosadski uvoznik. Srećom po ljubitelje kineskih proizvoda na dva točka, Sprint motocikli su od strane uvoznika predstavljeni u svom punom sjaju, uz demonstraciju velike i ozbiljne logistike koja stoji na raspolaganju kupcima upravo zahvaljujući ozbiljnosti uvoznika. Top-model, Daytona 350 nije značajan iskorak ka približavanju učinila svojom sajamskom cenom od 3000 eura, ali zato njen off-road pandam itekako krči sebi put ka kupcima cenom od oko 1800 eura sa istim agregatom na raspolaganju, ali i sa nešto manje atraktivnom linijom. Dokaz donekle pogrešne cenovne politike je i stari model Challenger koji je sa svojom cifrom od skoro 3000 eura u momentu svoje premijere ali i čitave sezone u kojoj je nastupio, danas na Sajmu dostupan za tek nešto manje od 1300 eura. Verovatno uvoznik ima razloga za ovakve cene, ali kupci vide stvari, i to će najverovatnije uvoznik morati da na neki način reši u obostranu korist ukoliko nije spreman da mu top-model ostane samo eksponat dugo vremena.

Kymco je stidljivo, uz štand Tomosa koji je očigledno imao nameru da izloženim modelima najpre napravi retrospektivu svoje proizvodje proteklih decenija, predstavio veoma mršavu i neupečatljivu ponudu modela koji uz ovakav marketing, teško mogu da pronađu svoj put do kupaca.

V-moto je predstavio u poluozbiljnom nastupu, zaista impozantnu gamu modela koje će pokušati da plasira ove godine kod nas na tržištu. Iako su vrhunski modeli ipak iz segmenta najviših cenovnih razreda, prema onome što je bilo moguće videti na njihovom štandu, Hyusong će biti nosilac prodaje ove godine za V-moto. Atraktivne sajamske cene, kao i kod većine izlagača, približiće ovaj brend kupcima ukoliko se takva marketinška priča razvije i nastavi dalje.

Sym i Mass su predstavili solidan izbor opreme u glavnoj sali, dok se KDM kao zastupnik Ipone-a predstavio na zajedničkom nastupu sa MSS-om na gornjoj platformi sale.

Wild Ride i štand na kome su predstavljeni Harley-Davidson modeli, plenio je poglede sve vreme, najavljujući pritom da se baš taj uvoznik diferencira u jedinu zvaničnu HD priču u Srbiji. Specifičnosti ovog proizvođača, različiti načini nabavke motocikala a posebno delova za njih, najverovatnije će ostaviti  ovaj brend na tronu neuređenosti kod nas na tržištu jer je veoma teško standardizovati i kanalisati a posebno kontrolisati prodaju ovih motocikala.

Oprema je u potpunosti izneta na sajam i ovde se nije desilo neprijatno iznenađenje kao sa motociklima. Najvažniji deo korpusa distributera opreme predstavio se na sajmu sa veoma atraktivnim sajamskim popustima. Vodeći distributeri i zastupnici izneli su svoje najjače adute i posetioci su mogli da u atmosferi profesionalnog odnosa zaposlenih prema kupcima bez preteranog navaljivanja ali apsolutne predusretljivosti, izaberu sebi sve što bi im za sezonu moglo biti potrebno. Pritom su imali prilike da praktično na jednom mestu probaju, provere kvalitet i uporede opremu što je veoma značajno. Guevara je na sajam iznela i dugo razvijani Arai model kacige Quantum koji spaja najbolje performanse trkačke i turing kacige, kao i nove proizvode iz kuća kakve su HJC ili Difi. Pegaz moto je…šta reći, pogled na itison koji se pohabao već četvrtog dana sajma, jasno govorio sve. Do kraja sajma verovatno će moći da motociklom vrate neprodatu opremu koju su dovukli kombijima. Sjajan učinak kao kruna dosadašnjeg rada.

Sve u svemu, na sajam je vredelo otići bez obzira na sve. Iako nismo videli baš egzotike na dva točka, atmosfera je bila više nego lepa i maker je zbog toga valjalo odvojiti koji sat ispod sajamskih kupola ove godine.

Powered by Flickr Gallery

    

Zaključeno je komentarisanje.