SAJAM: Devojke

Čudno je kako se teško setiti da li je nekad neko posvetio devojkama koje čine deo dekora ali i tradicije, ponajviše na sajmu automobile i motocikala, posvetio neki pisani red ili zasebnu foto-priču.        Verovatno jeste.

Ipak, možda nije loše malo svetla baciti na ovaj naizgled lep i dobro plaćen posao. Postoji li nešto i iza kulisa i krije li taj osmeh koji svi vidimo možda nešto drugo, nekakav napor i nekakvu muku za koju se ne zna čim devojka izađe pred posetioce.

Odavno je postal pravilo da se na svakom sajmu, maker delimično angažuju mlada i lepa lica koja će svojim osmesima opustiti neodlučne u dovoljnoj meri da priđu štandu. Marketing dalje kaže da tada tek počinje igranka, tek od tog momenta se može započeti borba za mušteriju. Dakle, prvi korak u toj borbi bi trebao biti izgled.

Na kom god štandu posmatrali, izgled je nesporan. Uniformnost izgleda kao deo marketinškog pristupa, a ponekad i deo vizuelne identifikacije, takođe je postal neizostavni deo dekora i dizajna samog marketinškog nastupa kroz prizmu angažovanih devojaka.

Time već dobijamo dva zahtevana elementa koji ne moraju uopšte biti jednostavni. Naime, kada u priču uvedemo i radon vreme, kao i vreme angažovanja, počinjemo da se pitamo mogu li ove devojke baš bez problema izdržati svojih osam sati dnevno, nekih 6 ili 7 dana zaredom u obući i odeći kreiranoj za njih, ali sa svojim specifičnostima.

Većina može, neko uz žuljeve, neko uz promenu garderobe ali i nažuljanu kožu, svako na svoj način. Problem je što to posetilac ne sme videti, i time bismo mogli staviti tu tačku na i u ovom razmišljanju o događajima iza kulisa. Nema mobilnog telefona, nema privatnog života, nema grubih odgovora, nema ignorisanja, nema mrgođenja čak ni kada se više ne može smešiti, ne znam se retko sme koristiti…      Već nije lako. Vredi li onda?

Lepši deo priče leži u sasvim solidnim dnevnicama koje se kreću od tridesetak eura za manje atraktivne sajmove, do čak četvorocifrenih iznosa na posebno atraktivnim sajmovima kakav je ovaj, ali i za posebno atraktivne promoterke, uglavnom one koje su već neko vreme ne samo u poslu, već i u žiži interesovanja. Doduše, takve promoterke su relativno retke, ali za njih svakako ne vredi ni onaj spisak neugodnosti jer su to iskusne i profesionalne osobe.

Ipak, najčešće je ovde reč o studentkinjama koje dopunjuju svoj budžet na ovaj način ili sa honorarima od sajma priušte sebi nešto za šta bi inače dugo štedele. Njihovi honorari se uglavnom kreću na nivou od 40 do 70 eura dnevno što za većinu njih predstavlja priliku koju ne bi smele propustiti jer se ne dešava svakodnevno tokom godine, već za većinu njih samo jednom godišnje, pa i samo jednom sveukupno.

Ipak, kad se zavesa podigne, one su odmorne, nasmejane i predusretljive, takve ih vidimo i takvima ih pamtimo.

Powered by Flickr Gallery

    

Zaključeno je komentarisanje.