Tour Around Serbia 09 – Žurka na Kopaoniku

Posle Aleksandrovca, krećemo usponom ka Kopaoniku.

Vau, put kao stvoren za vožnju motorom. Kao suvozač imam tu privilegiju da posmatram okolinu. Smenjuju se predivni pejzaži fantastičnih boja, rečica uz put veselo žubori i skakuće sa kamena na kamen, stvarajući divne kaskadice. Presijava se na poslednjem suncu kao da nas pozdravlja. Dolazimo na Kopaonik baš kasno. U Aleksandrovcu smo usled više sile proveli suviše vremena i mrak nas već lagano hvata dok parkiramo motore očekujući raspoređivanje za smeštaj.

Malo problema sa smeštajom već polako mi briše oduševljenje dolaskom. Kasno je, umorni smo a mrak pada, usporilo se i smeštanje i jedva čekamo da prođe ta epizoda. Nekako se smeštamo i krećemo u planinarski dom Rtanj na Slovenačko veče.

Eeee, gledala sam slike, lepo su to Slovenci spremili, aranžirali, svega je tu bilo, samo što kad smo mi došli, ostao je samo “vegeterijanski plato”.  Jesam poreklom Makedonka, ali ne jedemo mi samo “piperki i patližani” !! U pomoć mi priskaču drugari “plavi”, koji su prištekali nešto klope za “ne daj bože”.

Sedi, Nale, pašćeš u nesvest, i gricni nešto, sva si se usukala! – njihov komentar!

E, šta bi ja da ne beše njih.

U drugoj prostoriji, oni koji su imali tu sreću da učestvuju na gozbi, već polako podgrevaju atmosferu. Pušta se muzika i slede želje i čestitke, ali nažalost DJ je vrlo oskudno opremljen diskovima, tako da ubrzo već ne može da se ispuni svaka želja. U pomoć uskače Tomerc, koji vadi CD iz auta i idemoooo!!

Kreće zabava, polako se puni kafić ali neko nedostaje. Slovenci stidljivo vire iza vrata, ali se nikako ne pridružuju zabavi. Uz par” diplomatskih “razgovora sa njihovim predstavnikom, ubeđujemo ih, da uđu u kafić i pridruže se zabavi .Onda su oni dali sebi oduška i kreće EX YU atmosfera, atmosfera koja ne može da se prepriča, ona može samo da se doživi, i ostaje u nama duboko urezana kao jedno lepo sećanje. Mnogo stvari se tu preplelo, različiti narodi, nekad povezani, pa kao zrnca peska raspršeni,  uspeli su magijom te večeri da postanu jedan narod koji polako briše ružne uspomene i otvara novu  zajedničku knjigu  lepih uspomena.

DJ  je odlučio da mu je radno vreme prošlo, i pored našeg moljakanja je ostao pri svome i ugasio muziku. Tišina u kafiću, ali samo sekund, sada Slovenci preuzimaju inicijativu i pevaju slovenačke narodne pesme. Ne možemo da se pridružimo jer jedinu pesmu koju znamo na slovenačkom je iz udžbenika muzičkog iz 80 i neke, pa dok smo se uštimovali i objasnili o kojoj se pesmi radi, ali…… odjednom se čuju zvuci gitare! Sjajno.

Makedonac Dr.Jović je odnegde iskopao gitaru, nije naštimovana, i mislim da je služila u par tuča jer je neuobičajeno ulubljena, ali radi . Onda – euforija!

Sad se već iskopavaju iz malih mozgova repertoari iz vremena sedenja na stepenicama ispred škole, na morskome plavom žalu i prepuštamo se davno zaboravljenoj zabavi,  pevanje uz gitaru. Smenjuju se repertoari, od makedonskih narodnih i pomalo tužnih pesama preko starog dobrog roka i neizbežnog Balaševića. Atmosfera za čistu desetku. Nema stidljivih odavno već, ostali su samo oni pravi, iskreni, ponekad nostalgični ali noćas isključivo srećni ljudi. Motor, gitara i dobro društvo otkrili su u svima nama te noći najskrivenije razloge za radost, za smeh, za pesmu i za dolazak na jedan ovakav Reli.

Dočekasmo zoru, a da trepnuli nismo. OK, vreme da se spava, makar sat vremena…otprilike smo toliko i spavali, a ujutru smo prećutali taj detalj i svi zadovoljni krili osmehe u krajevima usana, ali oni koji su bili te noći na žurci na Kopaoniku, znali su dobro šta ti osmesi govore i šta je iza njih.

Autor Trinity

    

3 Komentara za “Tour Around Serbia 09 – Žurka na Kopaoniku”

 1. Verbič Peter says:

  Bilo je nezaboravno vidimo se u Novo mesto i onda opet kod vas u Beogradu !!
  LP Peter

 2. Anci Kolega-traislampl says:

  Kada bih imala da ista kazem,znaci,reci nesto je suvisno-od mene jedno,SRETNO-pozdrav iz Graza

 3. misa biker zupa says:

  sta vam falilo u zupi bajkeri meni bilo lepo sa vama osobito slovencima pozdrav od bajkera iz aleksandrovca i dojdite opet

Zaključeno je komentarisanje.