Obnova Golubačke tvrđave

Kroz istoriju, ime Golubačkog grada se prvi put pominje u ugarskim poveljama iz 1335. godine, dok se u turskim pisanim izvorima pominje 1390. godine. Pretpostavlja se da je grad u vreme Kosovske bitke bio u srpskim rukama, a posle Kosovske bitke zauzeo ga je Bajazit I,  krajem 17. i početkom 18. veka pripada Austrijancima, a sve do 1867. godine bio je pod vlašću Turaka.   Iz ovih vremena postoje podaci koji ne mogu eksplicitno da potvrde u koje je doba neko od osvajača vladao njime.

U donjem delu grada, na obali Dunava, nalazila se palata, a uzvodno od nje Turci su sagradili nisku osmostranu kulu da bi zaštitili grad sa zapadne strane i obezbedili pristanište. Ova kula i danas prkosi svim izazovima vremena.  Glavni ulaz u tvrđavu bio je na zapadnoj strani.

U kasnijoj istoriji, tvrđava polako gubi svoj značaj jer se težište borbi oko trgovačkih puteva polako selilo na druge tačke. Po prelasku u srpske ruke, Golubačka tvrđava definitivno gubi svoju osnovnu funkciju i polako prelazi u današnju svoju ulogu – turističke atrakcije na đerdapskoj magistrali.

Izgradnjom đerdapske magistrale probijeni su bedemi grada 1939. godine, dok je stari, srednjovekovni put vodio preko planinskih prevoja. Danas je time značajno umanjen turistički potencijal čitavog kompleksa obzirom da ne postoji drugi način za obilaženje ovog kulturno-istorijskog spomenika, sem hodanja po nebezbednoj magistrali.  Ni ambijent oko tvrđave nije ostao pošteđen, pa je u neposrednoj blizini napušteni kamenolom, drobilica za kamen, pristanište i nekoliko neurbanistički postavljenih zgrada i pomoćnih objekata koji odavno nisu u funkciji, ali predstavljaju veoma lošu zaostavštinu turističkoj budućnosti Golubačke tvrđave.

Grupa entuzijasta formirala je snažno i koherentno jezgro pokušavajući da izradi projekat koji je moguć, ne bi li se animirao kompletan ovaj kompleks i doveo na ono mesto na turističkoj skali, koje mu bez ikake sumnje i pripada.

Na slikama možemo videti kako su, kroz prezentaciju na Sajmu turizma 2010., ti ljudi zamislili veoma mogući i prelepi novi izgled same tvrđave. Prilikom izrade ovog projekta, imali su u vidu i prethodne napore da se zaštiti ova kulturno-istorijska baština, ali i propast svih parcijalnih koraka u smislu konzervacije, te su se hrabro odlučili na jedan kompletniji korak koji možemo da vidimo na slikama. Taj izvod iz prezentacije koji smo odabrali za naš sajt, predstavlja ne samo prezentovanje Srbije u turističkom, a posebno moto-turističkom smislu, već predstavlja i pogled u budućnost, i to jedan veoma, veoma lep pogled. Uz slike se nalaze i objašnjenja kako to i dolikuje jednoj prezentaciji na visokom nivou iako ove slike zaista govore i same za sebe.

Powered by Flickr Gallery

    

Zaključeno je komentarisanje.