Jednodnevni izlet Kragujevac-Lisine

Supruga i ja smo odlučili da odemo na jednodnevni izlet sa sledećim itinererom: Kragujevac-Despotovac-Manasija-Lisine-Kragujevac.

Bilo je rano proleće , mesec MAJ 2008. Motor sada već bivši Yamaha Virago 250. Posle kućne jutarnje kafe uputili smo se na put . Uključenje na auto put kod Lapova, pravac Svilajnac. Prati nas lepo vreme. Virago ide solidno, izuzetno mala potrošnje. Dosta nedobna za suvozača (uzano sedište).

Odmaramo se na OMV pumpi.

Lagano smo stigli u Svilajnac i prošavši pravo kroz centar grada produžili smo pravo za Despotovac. Primetio sam da je obeležavanje puteva haotično i dosta nedefinisano. Stigavši u mali gradić Despotovac, obavešten sam da je ovo poslednja benzinska pumpa na našem putu. Odmah po izlasku odvaja se put na levo preko mosta gde nailazimo na predivan manastir i utvrđenje Manasiju. U centru utvrđenja je predivna crkva. Ona se restaurira i otkopavaju se spoljašnje zidine. No i kaluđeri i restauranti su jako ljubazni i dozvolili su nam da posetimo crkvu. Ovde smo se odmorili i zatim smo nastavili put prema selu Dvorište i ka konačnom cilju – vodopadima u Lisinama.

Najzad  stižemo u lepu kafanu ili restoran „Lisine“. Pristojan parking pored same Resave. A restoran u etno stilu, samo kamen i voda. Ima postavljene stolove na mostu preko Resave. Fantastično mesto . Preko puta restorana na drugoj obali, zgarište upaljenog bivšeg motela.

Pravimo pauzu za ručak. Sedimo na mostu za stolom a ispod nas valja reka Resava. Naručujemo naravno pastrmku, koju vi kao gost birate. Dosta je sparno no međitim ovde na mostiću je jako prijatno.A to je ujedno i zbog toga što smo i u podnožju planine Beljanice.

Nakon jako ukusnog i prijatnog ručka, lagano smo se spakovali i produžili smo u planinu jedinim jako uzanim putem nekih oko 1.5 km. Stigli smo do rampe nacionalnog parka i odmah smo skrenuli na levu stranu u neko dvorište. To je ustvari bio parking za vodopade.. Bilo je tu nekih par vozila i to uglavnom ; N Sad, Bg, i Nemačkih registracija.Predeo očaravajući, improvizovani putići do vodapada. Nije daleko 50 do 80 m od nazovimo parkinga, ulazit u krater sa čijih zidova pada voda u više mlazeva. Stvarno je predivno. Kad izlazite sa ovog mesta sa desne strane vam je jedna mala pećina u kojoj se nalazi interesantan restoran. A unutra bogami hladno, super za motorašku jaknu. Cene bogami dosta jake.

Već je 16,00h a mi se lagano spremamo za povratak. Vraćajući se odmah posle prolaza reastorana i bivšeg motela srećemo dva bajkerska para koji razvlače šatore pored reke na ledini. Nema nikakvog kampa pa moraju tu na livadi. Krećem prema Ćupriji. Opet stajemo da bi se suvozač odmorio. Po izlasku iz Ćuprije i izlazimo na auto put. Sve u svemu jako lep izlet sa pređenih 180km puta.

Autor Prestige

    

Zaključeno je komentarisanje.