Jagodina, mesto koje se ne zaobilazi

Stariji se moraju setiti da je nekada Jagodina bila Svetozarevo, ali i da je bila poznata po Jagodinskom ćuranu, po Čiči sa kriglom čuvenog Jagodinskog piva, po Fabrici kablova, po mnogočemu ustvari… Bio je to gradić u srcu Pomoravlja, najprirodnije moguće vezan sa dva slična gradića, Ćuprijom i Paraćinom. Da li je 140 km udaljenosti od Beograda igralo toliku ulogu da ovaj gradić bude uvek zapamćen kao jedna od tri pomenute pomoravske varošice, možda je nekada bilo pitanje, ali danas se na to pitanje itekako zna odgovor. Jagodina je ostala jedan od tri gradića, ali to je danas grad, jedinstven u Srbiji po dosta stvari, respektibilnih mogućnosti i kreator jedne od najatraktivnijih turističkih ponuda danas.

Grad sa preko 40-ak hiljada stanovnika danas pokreće privreda koja očito odoleva krizi i nudi i dalje poslovično kvalitetne proizvode kakvi su Juhorovi specijaliteti recimo, ali u novije vreme se privredni život grada sve više orjentiše i oslanja na turizam kao možda i najperspektivniju granu privrede u ovom gradu. Šta zapravo može turistima ponuditi grad koji nema niti značajnijeg geografskog niti istorijskog potencijala?
Može da ponudi ono što ima, a da pribavi ono što nema. Tako se to radi u ozbiljnom pristupu turizmu kakav je očigledno zavladao Jagodinom poslednjih godina.

U svojoj turističkoj ponudi Jagodina danas ima svoje stare stvari kao što je nekoliko crkava, manastiri Jošanica i Ravanica, čuvena arheološka nalazišta, nekoliko muzeja i biblioteka, ali sve to presvučeno u neko savremenije i privlačnije ruho. Ono ruho po kome se već izdaleka vidi da se njegovi domaćini bave njime, da ne dozvoljavaju da se zapusti i propadne. Naravno, grad nudi i zabavne sadržaje, od bioskopa i pozorišta, preko sportskih takmičenja i kulturnih manifestacija, pa sve do tradicionalnog moto-skupa koji organizuje zaista šarolika i poveća moto-scena u Jagodini predvođena moto-klubom Riders iz Jagodine.

Ipak, ono zbog čega je prošle godine čak preko 220 000 turista posetilo Jagodinu, a posebno ono zbog čega se ove godine očekuje skoro dupliran broj posetilaca, jesu najkapitalniji turistički momenti Jagodine. Pored fantastično sređenog lokalnog izletišta, parka Đurđevo brdo, posetiocima Jagodine je na raspolaganju i Zoo-park, ove godine obogaćen i čuvenom žirafom, čije je kontroverzno udomljenje u Jagodini praćeno više puta medijskom pompom raznih predznaka, glasijom i od aktuelnih političkih ili ekonomskih vesti u zemlji i inostranstvu. Kako bilo, tek od ove godine je stanovnik jagodinskog Zoo-parka i žirafa Jovanča, ni kriva ni dužna, centar političkih nagađanja i kuloarskih spletki. Tako nešto verovatno samo u Srbiji može da se desi, ali suštinski gledano, upravo to i dodatno uveličava turističku ponudu Jagodine. Mladi domaćini Zoo-parka koji ljubazno od posetilaca preuzimaju ulogu vodiča za njih, ali i za njihovu decu i na poseban način ih vode kroz zoo-vrt, sada imaju još jedan značajan razlog više da sa ponosom obavljaju posao koji im je dodeljen, jer svoj standardni repertoar obilaska vrta mogu dopuniti i začiniti svim izmišljenim ali i stvarnim detaljima dolaska Jovanče u Jagodinu.

Ipak, izletišta i zoo-parkovi već postoje u Srbiji, pa je sa pravom tron turističke ponude pripao jedinstvenim segmentima te ponude kakvi su Muzej voštanih figura i Akvapark. Muzej voštanih figura nudi svojim posetiocima sjajnu ponudu i retrospektivu od izuzetno starih istorijskih ličnosti, preko najčuvenijih ličnosti domaće novije istorije, pa sve do onih ličnosti koje na svoj način i dalje sebi krče mesto u galeriji zaslužnih. Nabrajajne je suvišno u poređenju sa utiskom koji izaziva poseta muzeju već kod samog zakoračivanja u malu salu u kojoj dominira stari Kralj Petar I, kome društvo čine najveći umovi sa domaćih prostora. U velikoj sali na savršeno skladan način, našli su se najzad rame uz rame i sve one ličnosti koje se nisu mogle tako psotaviti za života, bilo iz razloga vremenske barijere koja ih je delila, bilo iz razloga nepomirljivih međusobnih pogleda na svet i život. Fantastična i nezaboravna priredba, svetlo sasvim dovoljno za gledanje, za nijansu slabije za gotografisanje, ali osećaj da uz svoju omiljenu ličnost možete najzad stati da se fotografišete, kruniše čitavu posetu muzeju i čini da se osmeh zadovoljstva ne skine baš lako po izlasku iz Muzeja.

Konačno, najveća atrakcija Jagodine je jedini Akvapark u Srbiji, mesto zbog koga vredi prevaliti toliki put makar i na samo par sati užitka. Čisto u svakom momentu, bez nepotrebnih i beskupuloznih naplata raznoraznih rekvizita ili uslovljavanja konzumacijom ugostiteljske ponude, sa zabavnim programom u toku dana, ovaj splet bazena verovatno je u stanju da zadovolji sve ljudkse potrebe vezane za plivanje ili samo brčkanje u vodi, osim skokova u vodu koji nisu dozvoljeni iako ih svako malo bude. Tobogani su izuzetni, maštoviti i moćni, masažeri od vode i pečurke nude onim manje adrenalinski zavisnim posetiocima mirniju verziju užitka, ali najupečatljiviji je prizor dečjeg kompleksa naprava za kupanje i zabavu u bazenu. Ukoliko se osećaj posete Muzeju voštanih figura ne može u potpunosti prepričati, osećaj boravka u Akvaparku se ne može ni delimično preneti tekstom. Možda fotografije pomognu, ali ako ne uspeju, Jagodina je svega 140 km od Beograda, premalo da bi se propustila ili zaobišla.

Powered by Flickr Gallery

    

Zaključeno je komentarisanje.